Datering

Lepelrek

Uitgebreide beschrijving

Lepelrek (a) met 18 tinnen lepels (b t/m s), gemaakt van beukenhout, geheel is versierd met ajout-snijwerk en geverfd in de kleuren geel, rood, bruin en donkergroen. In de drie dwarsdelen zijn openingen waarin de lepels hangen. Zinnebeelden, zoals toverknopen en zeesterren en de letters" BAZAR" en jaartal "1822" zijn in het rekje gesneden. Aan weerszijden een sierrand met ruitmotief. De lepels hebben een ronde bak en zijn met een rattestaart aan de steel gesmeed.

Identificatie
Titel
Lepelrek
Objectnummer
B000862
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • lepelrek
  Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5340
Werk
Breedte
28.2 cm
Hoogte
88 cm
Diepte
6.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • beukenhout
  Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
 • tin
  Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 2 mei 1953
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden