Datering

Lepelrek

In vergelijking met die in veel andere Zuiderzeedorpen was het interieur van Bunschoten-Spakenburg relatief bescheiden en sober ingericht. Functionele objecten waren niet rijkelijk versierd, en vooral niet met luide en kleurrijke schilderijen. Hun schoonheid lag in de vorm, die af en toe werd geaccentueerd met verschillende kleuren, een enkel decoratief detail of houtsnijwerk. Toch is er tegelijkertijd een neiging tot uiterlijk vertoon: de open haard met zijn vele siertegels en de decoratie boven de schoorsteenmantel waren de pronkstukken van de kamer en vormden een ideale achtergrond voor sieraardewerk. En hoewel decoratieve patronen op de relatief sobere meubels ontbraken, werden ze toch door de gordijnen en in sommige gevallen behang in de kamer geïntroduceerd. Eikenhouten lepelrek met tinnen lepels.

Gedetailleerde beschrijving

Lepelrekje van eikenhout (a) met 12 tinnen lepels, b t/m m. Rechthoekig met tympanonnetje waarop geprofileerde latjes zijn bevestigd. In de drie dwarslatjes zitten gaten waarin de lepels hangen. Voorkant is gehout. Geheel is met spijkers in elkaar gezet. Achterkant is gedeeltelijk gebarsten en er ontbreekt een deel aan de bovenkant. De lepels hebben een ovaalvormige bak , rattestaart en een zeskantige steel waarin een afgesleten merkteken, 2 lepels zijn anders van vorm en hebben een duidelijker merkteken en de letters "AUGHAN" en "LONDON" in de onderkant van de steel.

Identificatie
Titel
Lepelrek
Objectnummer
005024
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • lepelrek
  Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard. (AAT-Ned)
 • lepel
  Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
22.0 cm
Hoogte
40.2 cm
Diepte
5 cm
Lengte
21 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • tin
  Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 november 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Eemnes
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden