Datering

Lepelrek

Lepelrek

Gedetailleerde beschrijving

Eikenhouten lepelrek, zonder lepels met een gezaagde holle en bolle vormen, geaccentueerd door een gele bies. Het bovenste deel heeft een cirkelvorm, daaronder een gat voor ophanging. Het rekje heeft twee geprofileerde dwarse plankjes waarin inkepingen voor de lepels. Onderaan is een opbergbakje bevestigd met een gegolfde voorkant. Geheel is donkerbruin gebeitst, uitgezonderd de achterkant. Volgens verkoper afkomstg uit Spakenburg. Het geheel is met spijkers in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Lepelrek
Objectnummer
004573
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • lepelrek
  Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
24.5 cm
Hoogte
60 cm
Diepte
7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 januari 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Spakenburg
 • Eemnes
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden