Datering

Lepelrek en paplepels

Gedetailleerde beschrijving

Beschilderd lepelrekje (a) met 12 tinnen paplepels ( b t/m m) . Lepelrekje is van iepenhout, is langwerpig van vorm en wordt bekroond door een fronton waarop geprofileerde grenen latjes. Eronder bevindt zich een opening voor een spijker. In de drie grenen dwarslatjes zijn uitsparingen waarin de lepels hangen. Onderkant is geschulpt gezaagd. Achterkant is ongeverfd, voorkant is beschilderd met eenvoudige figuren in de kleuren rood en geel op een donkerblauwe achtergrond Aan weerszijden zijn zwarte stippen op een witte rand aangebracht met behulp van de kop van een spijker. Het geheel is met spijkers in elkaar gezet. De lepels hebben een ronde bak en een zeskantige steel met rattestaart en zijn aan elkaar gesmeed. In de bak zijn merktekens en letters gegraveerd.

Identificatie
Titel
Lepelrek en paplepels
Objectnummer
007513
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • lepelrek
    Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard. (AAT-Ned)
  • lepel
    Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8135
Werk
Breedte
28.0 cm
Hoogte
42 cm
Diepte
5.2 cm
Lengte
18.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
  • tin
    Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 april 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen