Datering
Maker Jan Moenis

Lepelrek

Vorken, messen en lepels werden opgeborgen in bestekbakken die soms rijk versierd waren. En ook lepelrekken waren soms ‘kunstwerkjes’ op zich. Ze werden gedecoreerd met beschilderingen: van vrij eenvoudig en abstract, tot figuratieve voorstellingen van landschappen. Ook houtsnijwerk leende zich goed voor de decoratie van lepelrekken; verwijzingen naar Oudhollandse stijlen waren in de mode.

Rechthoekig lepelrekje met tympanonnetje en drie dwarslatjes, versierd met profielranden. Het geheel is roodbruin geverfd. Tussen plankjes een voorstelling van een hondje en twee rode bloemen. De (11) vertinde ijzeren lepels hebben een ovaal gevormde bak, eind van steel is versierd met bloemen en harp (5) gestileerde bloemmotieven en in onderkant steel een merkteken en letters "CAD" (7).

Identificatie
Titel
Lepelrek
Objectnummer
005354
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • lepelrek
    Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2674
Werk
Breedte
25.0 cm
Hoogte
38 cm
Diepte
5 cm
Lengte
19 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Jan Moenis (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 20 april 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen