Datering
Maker Jan Moenis

Lepelrek

Lepelrek met driehoekig tympaantje waarin een gat en drie dwarslatjes waarin uitsparingen voor de 14 tinnen lepels (b t/m o). Geheel is van vurenhout en met spijkers in elkaar gezet. Rekje is beschilderd met roze en gele bloemen en groene bladen op een donkerrode achtergrond.

Gedetailleerde beschrijving

Lepelrekje (a) met driehoekig tympaantje waarin een gat en drie dwarslatjes waarin uitsparingen voor de 14 tinnen lepels (b t/m o) . Geheel is van vurenhout en met spijkers in elkaar gezet. Rekje is beschilderd met roze en gele bloemen en groene bladen op een donkerrode achtergrond. Zijkanten en dwarslatjes zijn voorzien van een geel biesje. *Zie tekst voor meer informatie. Lepels (7) van tin, geornameerde steel; lepels (3) van; tin, steel en blad afzonderlijk gegoten; merk: gekroond schild met de letters AK; lepels (2) vertind, merk anker, er boven; er onder: lepel (1) vertind, gescheurd bij steelaanzet; lepel (1) vertind, merk: rechthoekig stempel met kroon.

Identificatie
Titel
Lepelrek
Objectnummer
008299
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • lepelrek
  Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard. (AAT-Ned)
 • lepel
  Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11471
Over
Onderwerpen
 • Bloem (plant)
Werk
Breedte
25.3 cm
Hoogte
41.8 cm
Diepte
5 cm
Lengte
21 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Jan Moenis ()
Datering
Materiaal
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • tin
  Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen