Datering

Lepelrek

Lepelrekje van Marken

Lepelrekje, rechthoekig met drie plankjes en driehoekige bekroning waarlangs een profielrand is aangebracht, donkerbruin geverfd. De rest heeft een gehoute ondergrond. Tussen de plankjes zijn binnen een cirkelvorm met een zwarte ondergrond eenvoudige bloemen geschilderd. De achterkant is gehout en deels afgesleten. Het geheel is van eikehout en met spijkers in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Lepelrek
Objectnummer
004098
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • lepelrek
  Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard. (AAT-Ned)
 • rek (object)
  Frameworks of wire, pegs, bars, gratings, or shelves in or on which articles are placed or suspended, often for storage or stowage; may be freestanding or attached to surfaces.(AAT)Te gebruiken voor raamwerken van ijzerdraad, pennen, stangen, roosters of planken waar objecten op of in kunnen worden geplaatst of gehangen, vaak voor opslag of berging; kan vrijstaand zijn of vastgezet tegen muren.(AAT)
Werk
Breedte
21 cm
Hoogte
39 cm
Diepte
4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 12 november 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden