Datering

Lepelrek met lepels

Vorken, messen en lepels werden opgeborgen in bestekbakken die soms rijkelijk versierd waren. En ook lepelrekken waren soms op zichzelf 'kunstwerken'. Ze waren versierd met geschilderde voorstellingen: van vrij eenvoudig en abstract tot figuratieve landschappen. Houtsnijden was ook geschikt om lepelrekken te versieren, verwijzingen naar Oud-Hollandse stijlen waren behoorlijk populair. Houten lepelrek met houtsnijwerk en tinnen lepels.

Gedetailleerde beschrijving

Houten lepelrek (a) met tinnen lepels (12) b t/m m. Rechthoekig met drie dwarslatjes, bovenste deel en randen bestaat uit houtsnijwerk, voorstellende een mand en gestileerde blad- en bloemmotieven. Het geheel is donkerbruin gebeitst en met spijkers in elkaar gezet. In de lepels zijn boven de steel in de bak merktekens en letters gestempeld. Een bloem als merkteken tussen de letters C en D (6), een gekroond stuurwiel (4) , een bloemetje tussen de letters H en A en het merkteken dat op een drie lijkt tussen een M en I.

Identificatie
Titel
Lepelrek met lepels
Objectnummer
004435
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • lepel
    Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
  • lepelrek
    Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13595
Werk
Breedte
28 cm
Hoogte
56.0 cm
Diepte
5 cm
Lengte
18.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • tin
    Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
  • cederhout
    Naaldhout, afkomstig uit Tropisch Oost-Afrika. (Bouwmaterialen : encyclopaedische gids voor theorie en practijk / P.W. Scharroo / 3e herz. en verm dr.)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 31 juli 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Eemnes
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen