Datering
Maker Onbekend

Fries kostuum bestaande uit een jak en rok van gruin-bruin geruite wol/katoen.

Fries kostuum. Jak en rok van groen-bruin geruite wol/katoen. Jak: De voorpanden, het achterpand en de mouwen van het jak zijn gevoerd met lichtbruin linnen. Het heeft een ronde hals en lange mouwen. De mouwen zijn aan polsen de versierd met groene tressen in dubbele spiraalvormen. Bij de schouderaanzetting zijn de mouwen geplooid. Het jak wordt middenvoor gesloten met haken en ogen. Daarachter een deel groene stof met haken, waarmee het jak waarschijnlijk is verbreed. Op het rechter voorpand bij de sluiting zwarte stofknopen. In voorpanden van het jak drie brede plooien die van de schouders naar beneden toe versmallen en uitlopen in punten op de schoot. Het achterpand is glad. De schoot van het jak is aan het lijfje gerimpeld. Op de voorpanden zijn zwarte lusjes aangebracht voor chatelaine en beugeltas. Het jak heeft rolnaden. Het jak is bij de sluiting en de punten uitgescheurd en hersteld. Rok De rok heeft twee taillesplitten. Het sluit met een haak en een oog. in de rok zes naden. De rok is aan een zwarte bovenband gerimpeld. De rok is uitgescheurd bij het split. Ook is er een horizontale scheur in gevallen. Een andere scheur daaronder is hersteld. Een deel van de band van de rok is afgescheurd.
Het jak heeft inventarisnummer 1994-675-a en de rok 1994-675-b.

Identificatie
Titel
Fries kostuum bestaande uit een jak en rok van gruin-bruin geruite wol/katoen.
Objectnummer
FSM-1994-675
Objecttype
 • Fries kostuum
 • Rokken
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
 • Jakken
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009045
Werk
Hoogte
94 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden