Datering
Maker onbekend

Rok, jak en ceintuur

Rok, jak en ceintuur, gedragen door Neeltje Otto-Schekkerman. Zij was een dochter van een schuitenmaker. De familie was socialistisch er hingen portretten van Domela Nieuwenhuis. Neeltje was gehuwd met een kleermaker uit Venhuizen en woonde in Koedijk. Het kostuum is aan het museum geschonken door de kleindochter van Neeltje, mevrouw Vermeulen (via haar dochter mevrouw Steinhauser). Neeltje is de grootmoeder van moeders kant. Het bijbehorende kappegoed, nog in bezit van mevrouw Vermeulen, had Neeltje bij elkaar gespaard van het geld dat zij verdiende met het rondbrengen van melk met een melkschuitje.

Gedetailleerde beschrijving

Bestaande uit ZZM-22577/a jak, /b rok, /c ceintuur.. Van zwart laken. Moderok van 1907 1910.Gedragen door een deftige mevrouw. Heeft de kanten rand aan de binnenzijde van de zoom geimiteerd door er een strook stof op te naaien met een kanten afbeelding. Met knopen en versiering aan de buitenzijde. Punt aan ceintuur. Niet gedragen door een super deftige modieuzw dame. Een hele rijke Haagse dame liep hier niet in rond met wel de rijke laag die daar net onder kwam.

Identificatie
Titel
Rok, jak en ceintuur
Objectnummer
022577
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
 • jak (kleding)
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • riem
  Een riem is een meestal leren of kunststoffen band met een gesp, die men om het middel kan dragen. Het doel van een riem is het afzakken van een broek of rok te voorkomen. Er zijn diverse sluitingmechanismen voor een riem. Het meest voorkomende is de normale gesp. Er zijn ook riemen die alleen gedragen worden voor de sier. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13400
Werk
Breedte
6 cm
Lengte
74 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 6 september 1999
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Koedijk
 • Almere (stad)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden