Datering
Maker Onbekend

Jak en rok van blauwe zijde.

Jak en rok. De rok is van blauwe zijde met bloemmotief in dezelfde kleur. Gemaakt uit zes banen. In de taille gerimpel aan witte band. Zoom met stootband en tegenvoering. Een zijsplit versierd met fluweel. Het jak is van dezelfde stof. Mouw versierd met twee opengenaaide geplooide schuine stroken. Voorsluiting met zes knopen en knoopsgaten en twee haken en ogen. Kleine aangeknipte schoot, achter versierd met drie knopen (waarvan er één ontbreekt). Geheel gevoerd met katoen. Het jak is later wijder gemaakt.

Identificatie
Titel
Jak en rok van blauwe zijde.
Objectnummer
FSM-1985-490-A
Objecttype
 • Jakken
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • Rokken
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
 • Kostuums
  De kleding van een acteur of actrice die een personage speelt in een toneelstuk of een film. Men gebruikt de term ook in het algemeen voor de kleding van personen die een rol of een personage spelen, zoals tijdens carnaval of Sinterklaas. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004452
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Zijde
  Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden