Datering
Maker Onbekend

Kostuum, bestaande uit een jak, een rok, een schoudermantel en een ceintuur.

Kostuum, bestaande uit een jak, een rok, een schoudermantel en een ceintuur. Zwarte zijde. Handgemaakt. Het jak is zwart met een aangerimpelde schoot en een snebbetaille. Versiering met fluweel en franje. Sluiting: haken en ogen. Gevoerd. De rok is ook zwart en gevoerd met lichtbruine glanskatoen. Achterzijde geplooid. Split van 26 cm. Sluiting: haak en oog. De zoom aan de bovenzijde is verstevigd met stootband. De schoudermantel is rijk gedecoreerd met bloemmotieven, franjes en kant. Sluiting: haken en ogen. De ceintuur is geplooid en verstevigd met stukjes balein.

Identificatie
Titel
Kostuum, bestaande uit een jak, een rok, een schoudermantel en een ceintuur.
Objectnummer
FSM-2013-122
Objecttype
 • Rokken
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
 • Jakken
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • Kostuums
  De kleding van een acteur of actrice die een personage speelt in een toneelstuk of een film. Men gebruikt de term ook in het algemeen voor de kleding van personen die een rol of een personage spelen, zoals tijdens carnaval of Sinterklaas. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023081
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Zijde
  Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden