Datering
Maker Onbekend

Kostuum, bestaande uit een jak en een rok, beide zwart van kleur,

Kostuum bestaande uit een jak en een rok, beide zwart van kleur. Het jak is van een driekwart-model met stolplooien op de rug, vastgezet met tressen en kralen. Hals, mouwen en voorpand zijn versierd met kralen, de mouwen bovendien met kant. Alleen de mouwen zijn gevoerd. Sluiting: haken en ogen. De rok is zwart. De voorkant is glad en achter is de rok in de taille sterk gerimpeld. Twee zijsplitten. Sluiting: haak en oog. Zoom afgewerkt met stootband. In de sluiting is veterband geknoopt, om de rok op te hangen.
Het jak heeft inv.nr. 1987-153-a en de rok 1987-153-b.

Identificatie
Titel
Kostuum, bestaande uit een jak en een rok, beide zwart van kleur,
Objectnummer
FSM-1987-153
Objecttype
 • Fries kostuum
 • Rokken
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
 • Jakken
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • Streekdrachten
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005023
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Zijde
  Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden