Datering
Maker Onbekend

Fries kostuum van bruin-beige-blauwe stof, bestaande uit een rok en een jak.

Fries kostuum, bestaande uit een rok en een jak van katoen in de kleuren bruin, beige en blauw. Het jak is ontdaan van de schoot, die er nu los bij is en waar elastiek is door geregen. Het bovenstuk van het jak is bruin gevoerd. het jak wordt gesloten met haken en ogen (de ogen ontbreken). Het jak heeft een brede hals en nekuitsnijding. In de hals, het schouder, de mouwinzet en langs de binnenkant van de mouwen en in de voor- en achterkant van het jak zijn rolnaden gemaakt. Het voorpand van het jak is versierd met verticale naden in stikwerk. Middenvoor een lichte snebbe. De rugnaden zijn gegebogen. De mouwen zijn halverwege versierd met blauw fuweelband en drie knopen. De rok is met voor- en achterpand gerimpeld aan de band. Twee zijsplitten. Sluiting: haak en oog. Voeiring in bruin. De rok is afgezet met beige stootband. Het voorpand bestaat uit twee stofbreedten en het achterpand uit drie stofbreedten.
De herkomst van het kostuum is niet bekend.

Identificatie
Titel
Fries kostuum van bruin-beige-blauwe stof, bestaande uit een rok en een jak.
Objectnummer
FSM-1989-220
Objecttype
 • Fries kostuum
 • Rokken
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
 • Jakken
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • Streekdrachten
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008006
Werk
Hoogte
98.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden