Datering
Maker Onbekend

Jak van een Fries kostuum.

Jak van een Fries kostuum bestaande uit jak en rok. Jak met schoot, gerimpeld (achter) en geplooid (zijden). Sluiting: trensen en haken. Rugpand en mouwen gevoerd met katoen. Licht gebogen mouwen. Het jak heeft rechtnaden vanuit de taille. Het voorpand is licht geplooid vanuit de taille. Het jak is verstevigd met baleinen. In de voering zijn middenachter twee haken bevestigd om de rook aan op te hangen. Versierd met bies en zwarte fluwelen band.
Het jak heeft inv.nr. 1987-042-a en de rok 1987-042-b.

Identificatie
Titel
Jak van een Fries kostuum.
Objectnummer
FSM-1987-042-A
Objecttype
 • Fries kostuum
 • Jakken
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • Streekdrachten
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000002757
Werk
Breedte
cm
Hoogte
98.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden