Datering
Maker Onbekend

Rok van bruin geruite zijde.

Rok van bruine zijde: lichtbruin met donkerbruine horizontale strepen. Twee taille-splitten die gesloten worden door haken en ogen. De bovenband is blauw. Dezelfde band is ook gebruikt ter versteviging van de splitten. Tussen band en rok een geplooid tussenstuk met de donkerbruine strepen vertikaal. In het voorpand zijn minder plooien gamaakt dan aan de achterkant en de zijkanten. De plooien aan de achterzijde lopen door tot in de rok door middel van een slingerdraad. De rok bestaat uit 6 stroken waarvan één van 27 cm en 5 van 51 cm.

Identificatie
Titel
Rok van bruin geruite zijde.
Objectnummer
FSM-1994-685
Objecttype
 • Rokken
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
 • Fries kostuum
 • Streekdrachten
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008140
Werk
Hoogte
97 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Zijde
  Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden