Datering

Rok en ceintuur van zwart thibet

Rok van zwart thibet. Gerimpeld in een tailleband gezet, behalve aan de voorzijde een brede middenbaan die glad is indezet. Evenwijdig aan de onderzijde een strook thibet gerimpeld opgenaaid, afgezet met een geschulpte zwarte machinale kant, die gedeeltelijk over de middenbaan naar boven doorloopt. Voor de zware rouw. Ceintuur van zwarte satijnzijde. Middenvoor een versiering van zwarte kralen op tule aangebracht. Aan een uiteinde een strik met 2 afhangende slippen van dezelfde zijde, afgezet met geknoopte zwarte franje.

Gedetailleerde beschrijving

A) Rok van zwart thibet. Gerimpeld in een tailleband gezet, behalve aan de voorzijde een brede middenbaan die glad is indezet. Evenwijdig aan de onderzijde een strook thibet gerimpeld opgenaaid, afgezet met een geschulpte zwarte machinale kant, die gedeeltelijk over de middenbaan naar boven doorloopt. Onderlangs zwart bezemband. De gehele rok met zwart keperkatoen gevoerd. Voor de zware rouw. B) Ceintuur van zwarte satijnzijde. Middenvoor een versiering van zwarte kralen op tule aangebracht. Aan een uiteinde een strik met 2 afhangende slippen van dezelfde zijde, afgezet met geknoopte zwarte franje. Het jakje heeft mode elementen uit 1910 - 1920, maar het ronde plooikraagje is zeker van 1930 - 1940 maar dan is de rest van de japon weer volstrekt uit de mode. In 1910 is deze japon een zeer modieuze boerenburgerdracht die doorgedragen is tot 1940. Dit model zou ook heel goed in Zeeland gedragen kunnen zijn. De rok heeft banen met een extra oprijg met plooi bovenop, mode element uit 1907 - 1910. Dit soort ceinturen kwam voor in 1905 - 1920. Zonder kraagje kan deze jurk overal gedragen zijn maar met kraagje is het gedragen op de Veluwe. Hoort bij jak nr. 5909

Identificatie
Titel
Rok en ceintuur van zwart thibet
Objectnummer
005908
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • band (strook textiel)
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12395
Werk
Breedte
7 cm
Lengte
80 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 20 december 1956
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
 • Genemuiden
 • Genemuiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden