Datering
Vervaardiger onbekend

Ceintuur

Voor de zondag maakt men om het schort, behorende bij de oorijzerdracht, van dezelfde stof een "strik" die uit drie delen bestaat: ceintuur met gevouwen strikje en banden. De banden zitten alleen op zondag aan het strikje. Wilde men door de week netjes zijn, dan droeg men een zondags schort met ceintuur en strik, maar zonder banden. Men had dus een strik met en een strik zonder banden.; De banden heette bij belijdenis, dopen, trouwen e.d. linten. Ze zijn dan van zijde. Bij de kornetschulk wordt de ceintuur met strik gemaakt van de stof van de jurk. Dit is het verschil met de strik van het "oorijzergoed". Een ander verschil is dat bij het "kornetgoed"; de afhangende linten aan de strik ontbreken.

Behorende bij jurk en schulk 9112/a en b, paarsblauwe katoen en zwarte kunstzijde, op het uiteinde van de ceintuur een strik vastgenaaid, in de tailleband papier om deze mooi strak om het middel te laten staan, op de strik blauw borduurseltje, sluit met twee haak en oog.

Identificatie
Titel
Ceintuur
Objectnummer
009112 /c
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • band (strook textiel)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-693
Werk
Breedte
85.0 cm
Hoogte
4.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • kunstzijde
  Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 maart 1972
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen