Datering
Maker onbekend

Ceintuur

Voor de zondag maakt men om het schort, behorende bij de oorijzerdracht, van dezelfde stof een "strik" die uit drie delen bestaat: ceintuur met gevouwen strikje en banden. De banden zitten alleen op zondag aan het strikje. Wilde men door de week netjes zijn, dan droeg men een zondags schort met ceintuur en strik, maar zonder banden. Men had dus een strik met en een strik zonder banden.; De banden heette bij belijdenis, dopen, trouwen e.d. linten. Ze zijn dan van zijde.; Bij de kornetschulk wordt de ceintuur met strik gemaakt van de stof van de jurk. Dit is het verschil met de strik van het "oorijzergoed". Een ander verschil is dat bij het "kornetgoed"; de afhangende banden aan de strik ontbreken.

Behorend bij jurk nr.5206 a, zwart-grijs gestreepte katoen, op het uiteinde van de ceintuur een strik vastgenaaid, in de tailleband karton om deze mooi strak om het middel te laten staan, sluit met twee haak en trensjes.

Identificatie
Titel
Ceintuur
Objectnummer
005206 /b
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • band (strook textiel)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12453
Werk
Breedte
78.0 cm
Hoogte
5.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • karton
  Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 juli 1955
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Huizen
 • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen