Datering

Ratel

Het eiland Marken overstroomde geregeld. Daar waren de bewoners wel aan gewend. Om te waarschuwen voor het hoge water gebruikten ze een ratel

Houten instrument waarmee de komst van iemand aangekondigd kon worden. Hiertoe wordt de tond van het apparaat klepperend om een tandrad gedraaid. Deze ratels werden wel gebruikt door de vuilnisman. Op Marken werden deze ratels gebruikt bij hoog water. De ratel heeft een gedraaide steel met hangoog en ijzerbeslag op de zijkanten van de ratel.

Identificatie
Titel
Ratel
Objectnummer
004061
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
 • ratel (muziekinstrument)
  Houten instrumentje met een lip tegen een tandwiel. Bij ronddraaiing om de as maakt het een ratelend geluid. Wordt/werd in plaats van het bellen en het luiden van de klokken gehanteerd na het Gloria op Witte Donderdag tot aan het Gloria in de paaswake op paaszaterdag. In sommige kloosters werd de ratel ook gebruikt om de medezusters/ medebroeders naar de ziekenkamer te roepen bij een naderend sterven, om te helpen en bij te staan.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11280
Over
Onderwerpen
 • Watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
25.0 cm
Lengte
45.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 februari 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Edam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden