Datering

Dekenkist

Dekenkist beschilderd met bloemen en bloemslingers

Gedetailleerde beschrijving

Kist met overhangend deksel waarvan de rand geprofileerd is, en geprofileerde plint. De plint is onderlangs de zijkanten geaccoleerd en onderlangs de voorkant geschulpt uitgezaagd is. De voorkant bestaat uit drie panelen (het middelste smaller dan de buitenste) binnen een geprofileerde omlijsting. Het deksel bestaat uit twee panelen binnen een geprofileerde omlijsting. Op het middenpaneel voor is het sleutelgat met een metalen sleutelplaat aangebracht. Beschildering: De kist heeft een groene ondergrond, op de profileringen rond de panelen en de plint na, die rood en goudkleurig geschilderd zijn. Op de groene ondergrond zijn bloemslingers geschilderd. De twee panelen van het deksel zijn beschilderd met bloemen op een gegolfd middenveld met dgele ondergrond, waar omheen bloemen in goudkleurige verf zijn geschilderd op een groene ondergrond. De buitenste panelen aan de voorkant zijn beschilderd met een bloemvaas op een gele ondergrond die aan de bovenkant boogvormig is afgezet met een veld waarop in goudkleurige verf bloemen zijn geschilderd op een groene ondergrond. Het middelste paneel aan de voorkant heeft als de andere twee panelen een gele ondergrond en bovenlangs een groene ondergrond met goudkleurige bloemen. Op het gele vlak is een ovale bloemslingers geschilderd waarbinnen in rood het jaartal '1768' boven de initialen 'G.S'. De sleutelplaat is goudkleurig met enkele rode blaadjes.

Identificatie
Titel
Dekenkist
Objectnummer
002872
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8789
Werk
Breedte
138.0 cm
Hoogte
55.5 cm
Diepte
66.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 november 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Brummen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden