Datering
Maker

Dekenkist

Dekenkist beschilderd met een ijstafereel. De beschildering is vergelijkbaar met de beschilderde meubelen die aan het eind van de negentiende eeuw werden vervaardigd in de Zaanstreek, er bestond toen een voorliefde voor zeegezichten naar voorbeeld van de oude meesters. IJstaferelen echter komen ook op vroegere Zaanse meubels voor.

Gedetailleerde beschrijving

Kist met scharnierend deksel, op sleepoten (doorlopend vanauit de zijkanten). De rand van het deksel steekt iets over de kist, aan de zijkanten zijn zijstukken onder tegen het deksel gezet. De metalen sleutelplaat bovenaan voor heeft een hartvorm. Aan de zijkanten heeft de kist metalen handvaten. Beschildering: De kist heeft een rode ondergrond. De voorkant heeft een gegolfd middenveld afgezet met groene krullen, waarop een ijstafereel is geschilderd. Het deksel heeft een gegolfd middenveld afgezet met gele krullen, beschilderd met een zeegezicht. De zijkanten zijn beschilderd met krullen, bladeren en bloemknoppen, hoofdzakelijk in groen. De binnenkant en de achterkant van de kist zijn bruin gebeitst. Beschrijving:1: dekenkist: met scharnierend deksel en staand op lage pootjes. De scharnieren voor het deksel zijn aan de binnenkant vastgespijkerd. De zijkanten lopen door en vormen de poten van de kist; er is aan de onderkant van de zijkanten een rechthoekige vorm uitgezaagd waardoor voor- en achterpoot gevormd worden. Op de zijkanten zijn metalen hengsels bevestigd. De kist heeft aan de voorkant. een slot. Beschrijving:2 a: beschildering: De zijkanten hebben een rode ondergrond waarop in groen bladerranken zijn geschilderd die bovenaan eindigen in een krul. Onderaan zijn twee kleine takjes met bloemetjes geschilderd. Op de rechter zijkant zijn de twee bladerranken onderaan door een ring verbonden. Op de bovenkant is een zeegezicht geschilderd en op de voorkant een ijstafereel. De binnenkant en de achterkant van de kist zijn bruin gebeitst. Beschrijving:2 b: taferelen: Op de bovenkant is een zeegezicht voorgesteld met drie zeilende schepen. Het zeegezicht is geschilderd in donkere tinten binnen een bruine ram en omlijst door krullen in geel. De zeilschepen zijn botters. De middelste van de drie schepen heeft een klein volgbootje. Links op de achtergrond is een oever voorgesteld met een huis, bomen en twee molens. Op de voorkant is een ijstafereel geschilderd binnen een rode rand met een gele golvende lijn en omlijst door krullen die in groen geschilderd zijn. Op het ijs zijn voorgesteld: een schaatsend kind dat een van zijn schaatsen vastbindt, een man met een stok over zijn schouder, een paard dat een arreslee waar een man op zit voortrekt, twee schaatsers, twee personen met een duwslede en een vrouw met een hondje. Op de achtergrond zijn bomen, enkele huizen en twee molens voorgesteld.

Identificatie
Titel
Dekenkist
Objectnummer
008966
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
 • beschilderd meubilair
Werk
Breedte
115.5 cm
Hoogte
53.5 cm
Diepte
48.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 11 juni 1970
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Zaanstreek
 • Breda
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden