Datering

Kist van octant

Kist met als functie het opbergen van een octant.

Gedetailleerde beschrijving

Beschilderde kist met scharnierend deksel van octant. De kist heeft de vorm van het octant. De deksel heeft dezelfde vorm met een hoger gedeelte om de spiegels ruimte te bieden. De deksel is meerkleurig beschilderd. Op hogere gedeelte zijn ineen gedraaide rood-wit-zwarte cirkels geschilderd. Op het lage gedeelte is in een trapeziumvorm een kofschip, 1 1/2 mast, met zeilen, hollandse vlaggen en een sloep aan zij, zeilend afgebeeld. Boven schip de initialen 'L D. Lz'. De buitenkant van de kist is zwart geschilderd. De deksel kan worden gesloten met twee haakjes. Onder zit aan de spitse kant een oog om de kist op te kunnen hangen.

Identificatie
Titel
Kist van octant
Objectnummer
005274 /b
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • kist
    Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14397
Werk
Breedte
52.0 cm
Hoogte
10.0 cm
Lengte
57.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Beverwijk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden