Datering

Kist met houtsnijwerk en koperbeslag

Door de belangstelling voor het oude houtsnijwerk wordt de houtsnijkunst een geliefde hobby. Dit blijkt uit de inzendingen op Huisvlijttentoonstellingen aan het eind van de 19de eeuw. Ook veel vrouwen winnen daarbij een prijs.

Kistje. Cederhouten kistje met houtsnijwerk van geometrische patronen en koperbeslag.

Identificatie
Titel
Kist met houtsnijwerk en koperbeslag
Objectnummer
004569
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15376
Werk
Breedte
25.5 cm
Hoogte
22.0 cm
Lengte
49.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • cederhout
  Naaldhout, afkomstig uit Tropisch Oost-Afrika. (Bouwmaterialen : encyclopaedische gids voor theorie en practijk / P.W. Scharroo / 3e herz. en verm dr.)
Techniek
 • Houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 december 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden