Datering
Maker

Kist

Kist met scharnierend deksel. Binnen in de kist is een bakje met deksel bevestigd. Kist heeft oorspronkelijk poten gehad. Beschildering: voorkant en zijkanten beschilderd met bijbelse voorstellingen: de barmhartige Samaritaan (Lucas 10:30-38) (voorkant) naar Schut NT 37;genezing van de blinde te Betsaida (Marcus 8:22-26) (rechterzijkant) en de genezing van een dorre hand op de Sabbath (Mattheus 12: 10-15) (linkerzijkant) naar Schut NT 26.

Gedetailleerde beschrijving

Beschrijving : 1: kist: de bovenkant vormt een scharnierend deksel. Binnenin de kist is tegen de linker zijkant, bovenaan een bakje met deksel bevestigd. Langs de voorkant en de zijkanten heeft het deksel een geprofileerde rand. Aan de onderkant is een smal geprofileerd randje aangebracht. Aan de onderkant is te zien dat de kist oorspronkelijk poten heeft gehad. Beschrijving: 2: beschildering: De voorkant en de zijkanten zijn beschilderd met Bijbelse taferelen. Bij deze drie zijden is langs de zijkanten een verticale baan gehout. De gehoute delen op de voorkant zijn breder dan die op de zijkant. De bovenkant, de achterkant en de onderkant zijn bruin geschilderd. De binnenkant is onbeschilderd. Beschrijving: 3: tafereel voorkant: Op de voorkant zijn een aantal figuren in een landschap voorgesteld. Twee figuren zijn weergegeven onder een boom die in het midden van de voorstelling geschilderd is. Onder de boom zit een man met lendendoek die bedekt is met rode vlekken. De tweede figuur, een man met baard, gekleed in een roze en blauw gewaad en een rode omslagdoek en een tulband op het hoofd heeft een kruikje in zijn hand en giet een vloeistof uit het kruikje op een rode vlek op de rechterarm van de zittende man. Links van de boom staat een ezel en is op de achtergrond een boslandschap voorgesteld. Aan de rechterkant stroomt een rivier door het landschap. Er zijn twee figuren te zien die bij een smalle houten brug over de rivier staan. Een derde figuur staat op de brug. De beschildering stelt .... voor. Beschrijving: 4: taferelen zijkanten: Op de linker zijkant zijn zes personen weergegeven die voor de deuropening van een huis staan. De twee linker figuren De meest linker van de personen is een vrouw, de anderen zijn mannen, waarvan degene die het meest op de voorgrond geplaatst is een lichtkrans rond het hoofd heeft. De man die achter hem staat heeft een maansikkeltje op zijn hoofddeksel. Links op de achtergrond is een landschap met in de verte een kerkje voorgesteld. De beschildering stelt ... voor. Op de rechter zijkant zijn ook een aantal figuren in een landschap met links een gebouw voorgesteld. Op de voorgrond een zittende figuur met dichte ogen. Rechts van hem een man met een lichtkrans rond zijn hoofd die een van de ogen van de zittende man aanraakt. Achter deze figuren zijn nog drie figuren weergegeven; twee staande mannen die toekijken en een derde, zittend op de rug gezien voorgesteld. Rechts op de achtergrond is een bosachtig landschap geschilderd. De beschildering stelt de genezing van de blinde te Betsaida (Marcus 8: 22-26) voor.

Identificatie
Titel
Kist
Objectnummer
008221
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7779
Werk
Breedte
66.5 cm
Hoogte
35.0 cm
Diepte
38.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 april 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Franeker
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden