Datering

Kist met deksel van jacobsstaf

Kist met als functie het opbergen van een jacobsstaf. De kist is versierd met de kerfsnee-techniek.

Gedetailleerde beschrijving

Kist met los deksel. Rechthoekig van vorm aan een korte zijde klokvorm. Deksel ligt in kist. Beide voorzien van kerfsneewerk. In de kist zijn vijf uitsparingen gestoken voor het opbergen van de onderdelen van de jacobsstaf. Op de buitenrand van de kist zijn geometrische figuren aangebracht. De deksel is verdeeld in vier cirkels en een halve cirkel, allen geometrische figuren. Rondom zijn deze cirkels eveneens geometrische motieven. De kist en de deksel zijn meerkleurig beschilderd. Gedeelte bovenrand kist aan onderzijde is afgebroken.

Identificatie
Titel
Kist met deksel van jacobsstaf
Objectnummer
B000930 a/b
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • kist
    Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5328
Over
Onderwerpen
  • Navigatie-instrument
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Alle daarvoor benodige instrumenten vallen onder de noemer navigatie-instrumenten. Voorbeelden daarvan zijn een kompas, de jacobsstaf, de passer, een verrekijker, de sextant, een land- of zeekaart en een parallellineaal.
Werk
Breedte
22.0 cm
Hoogte
88.0 cm
Lengte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 15 oktober 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden