Datering
Maker Weike Tomes

Kist

Kist

Eikehouten doos met schuifdeksel, versierd met motieven in kerfsnee. Zwart geverfd en met spijkers in elkaar gezet. Onderkant bodem ingekraste tekst "WEIKETOMES" en jaartal "1815".

Identificatie
Titel
Kist
Objectnummer
004096
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kist
    Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4062
Werk
Breedte
14.0 cm
Hoogte
12.0 cm
Lengte
27.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Weike Tomes (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 12 november 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden