Datering

Kist

Kist

Gedetailleerde beschrijving

Vierkant kistje met deksel (a). Kistje is gevuld met vier glazen flacons met stop en een likeurglaasje. De voorkant is voorzien van een geelkoperen sluiting met een sleutelgat waarin een ijzeren sleutel. Binnenkant is ongeverfd. Buitenkant is gefineerd met mahoniehout. Bovenkant deksel heeft in het midden een geelkoperen hengseltje en is met koperen scharnieren aan kistje bevestigd. Onderkant is ongeverfd en enigszins aangetast door houtworm. Geheel is met houten pennen in elkaar gezet. De flacons met stoppen en het glaasje zijn voorzien van een vergulde versiering d.m.v. zonnetjes, slingers en sterretjes. (a t/m j en sleutel)

Identificatie
Titel
Kist
Objectnummer
006303
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9381
Werk
Breedte
18 cm
Hoogte
20.0 cm
Diepte
17.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • mahoniehout
  Mahoniehout is hout van bomen van het geslacht Swietenia dat voornamelijk in Centraal-Afrika groeit. Deze houtsoort wordt gebruikt voor meubels en betimmeringen. (Haslinghuis)
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • goudverf
  Verf met goud als pigment, vaak in combinatie met een ander pigment van een vergelijkbare kleur. ()
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • Fineren
  Het procédé of de techniek van het aanbrengen van fineer, bestaande uit dunne bladen hout, metaal, ivoor of een ander materiaal. (AAT)The process or technique of applying veneer, which comprises thin sheets of wood, metal, ivory, or another material. (AAT)
 • Verguld
  Het aanbrengen van bladmetaal, metaalpoeder dat meteen op een oppervlak wordt aangebracht, metaalpoeder dat met een bindmiddel wordt gemengd of een andere vorm van metaal op een oppervlak om het op zuiver of ingelegd metaal te laten lijken. (AAT-Ned) Als je een oppervlak van bijvoorbeeld metaal of hout verguldt, breng je er een dun laagje bladgoud op aan.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 februari 1958
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden