Datering

Geldkistje

Geldkistje

Uitgebreide beschrijving

Rechthoekig kistje met sleutel, scharnierend boogvormig deksel, staande op gedraaide benen pootjes. Met stukjes textiel, papier en strootjes zijn florale motieven op een donkere ondergrond geplakt en er zijn krullen en stipjes met witte verf geschilderd. Bovenkant deksel is tevens voorzien van een ruitvormig motief. Voorkant heeft een ijzeren sluiting, versierd met een benen ornament. Sleutel (b) is van ijzer. Binnenkant is beplakt met groen papier. Deksel is met strookje textiel bevestigd aan het kistje. Geheel is van vurehout en is met spijkers in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Geldkistje
Objectnummer
004364
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11637
Werk
Breedte
18.5 cm
Hoogte
12 cm
Diepte
12 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • been (materiaal)
  Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
 • vurenhout
 • stro
  Gedroogde stengels van graangewassen of andere grassen, die worden gebruikt bij het vlechten en weven. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Copyright
BY-SA

Trefwoorden