Datering

Theekistje

Theekistje

Kubusvormig gelakt grenen theekistje met scharnierend deksel, afgeronde hoeken en een extra losse deksel waaraan een tinnen knopje. Geheel is zwart gelakt waarop geschilderd een okerkleurige decoratie in de vorm van stippen en blaadjes. Binnenkant kistje is ongeverfd. Voorkant kistje heeft een bloemvormig versiering waarin een sleutelgat. Scharnieren en sluiting zijn van messing.

Identificatie
Titel
Theekistje
Objectnummer
006826
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kist
    Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16799
Werk
Breedte
11.0 cm
Hoogte
12.0 cm
Diepte
11 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • lak
    Lak is een laag of een bindmiddel gemaakt van de uitscheidingsproducten van een aantal boomsoorten. Verschillende landen gebruiken lokale namen voor de lak: urushi uit Japan, China en Korea afkomstig van de Rhus verniciflua, yun uit Birma afkomstig van de Melanorrhoea usitate, terwijl gelijksoortige materialen worden gebruikt in Thailand, Vietnam, Indonesië en Taiwan. (Conservation Dictionary)
  • messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 13 september 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Andijk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden