Datering
Maker

Kistje

Gedetailleerde beschrijving

Kistje: rechthoekig met scharnierend deksel. In de voorkant is geelkoperen slot aangebracht. Beschildering: de randen zijn gemarmerd;op de bovenkant staat op een donkerbruine ondergrond een bloem- en vruchtenstilleven op een platte schaal afgebeeld met bovenaan een vogel. Naast de kop van de vogel aan weerszijden een inscriptie: M A. Op linkerzijkant voorstelling geschilderd van het oordeel van Salomo (I Koningen 3:16-28) naar Schut OT 92. Op de voorkant voorstelling geschilderd van het bezoek van de koningin van Seba aan koning Salomo (I Koningen 10:1-13 en II Kronieken 9:1-12) naar Schut OT 95. Op de rechter zijkant voorstelling geschilderd van Ester op bezoek bij koning Ahasveros (Ester 5:1-8) naar Schut OT143. Beschildering is op enige plaatsen iets afgesleten. Binnenkant is onbeschilderd, geheel is van eikehout en is met spijkers in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Kistje
Objectnummer
007587
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13152
Werk
Breedte
36.0 cm
Hoogte
10 cm
Lengte
25.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 25 september 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden