Datering
Maker

Archangel kistje

Dit houten kistje bekleed met walvisbeen is voorzien van de naam C. Proozee. Dergelijke kistjes werden door de zeelieden besteld en meegebracht uit de Russische haven Archangelsk. Op de deksel zijn man-, boom- en diermotieven afgebeeld, voorstellingen uit de sjamanistische denk-wereld van de in Siberie leven nomaden

Gedetailleerde beschrijving

Kistje met twee scharnierende deksels, met een skelet bestaande uit vurehouten plankjes waarvan de verbindingen met dunne houten pennen tot stand zijn gebracht. Het geheel is, met uitzondering van de onder- en binnenzijden, met benen plaatjes bezet. Op de onderzijde van het kistje zijn nog sporen van papierbedekking aanwezig. ook de binnenzijde is met papier beplakt (wit met blauwe noppen). Zowel de ingekraste lijnfiguren als de versiering, gestanst en gesneden uit de plaatjes been, vertonen motieven van geometrisch bandwerk, een mensenfiguur, een viervoetig dier en enkele bomen. Het kistje heeft twee koperen sluitingen aan de voorkant, sleutels ontbreken, tussen sleutelgaten de naam "C.P Roozee". Kistje staat op vier pootjes, bovenste deksel kan niet geopend worden omdat sleutel ontbreekt. Binnenkant is voorzien geweest van een extra opbergvakje, plankje ontbreekt. Afkomstig uit Archangelsk

Identificatie
Titel
Archangel kistje
Objectnummer
004143
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kist
    Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
  • meubilair
    Meubilair is een verzamelnaam voor allerhande meubels die worden gebruikt in en om het huis, een kasteel of een kerk. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11030
Werk
Breedte
28.3 cm
Hoogte
20 cm
Diepte
19.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
  • been (materiaal)
    Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden