Datering
Maker Harmen W. Glashouwer

Hindelooper dekenkist

Typische Hindelooper dekenkist met een typisch Hindelooper beschildering. Dekenkisten waren functioneel – er werden dekens en ander slaaptextiel in opgeborgen – maar ze leenden zich daarnaast ook heel goed om te beschilderen ter decoratie. De soort beschildering hing af van de streek en de periode. Zo is de relatief kleine dekenkist die hier te zien is, voorzien van een typische Hindelooper beschildering uit de twintigste eeuw. Tot het eind van de negentiende eeuw waren in de Zaanstreek schilderingen van ijstaferelen op meubilair – en dus ook dekenkisten – in de mode. Ook op vroegere Zaanse meubels kwamen al ijstaferelen voor. Daarnaast bestond er indertijd een voorliefde voor zeegezichten naar voorbeeld van zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst.

Kist met deksel, aan deksel en onderkant een gemarmerde (in blauw/grijs) profiellijst. Aan de voorkant op bolpoten. De kist zelf heeft een blauw/grijs fond beschilderd met bloemen en quierlanders in het midden een vaas met bloemen, rechts en links van de vaas een vogel.

Identificatie
Titel
Hindelooper dekenkist
Objectnummer
023562
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • beschilderd meubilair
 • volkskunst
  Volkskunst is kunst die gemaakt is door anonieme personen, zonder een artistieke bedoeling.Naast de grote kunststromingen zijn er in alle landen en in alle tijden ook steeds gewone mensen bezig geweest met kunst. Deze kunst heeft niet het commerciële of artistieke niveau van de grote meesters, maar de intentie is eerlijk en plichtbewust. Volkskunst is doorgaans soberder uitgewerkt, maar toch zeer in trek bij verzamelaars.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17867
Werk
Breedte
77 cm
Hoogte
52 cm
Diepte
40 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Harmen W. Glashouwer (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1993
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden