Datering
Vervaardiger Christoffel Bisschop

Hindelooper interieur

Voorstudie van het schilderij The happy family

Uitgebreide beschrijving

Voorstudie van het schilderij The happy family, ZZM-22728, alleen ontbreekt de man op deze aquarel. De afbeelding toont een Hindelooper interieur met een vrouw in de bedstee. Rechts van de bedstee een wiegje met daarin een pasgeboren baby. Links op de voorgrond staat een lessenaar met een opengeslagen bijbel met daarin een pauwenveer. Voor de bedstede staat een beschilderd beddetrapje op een mat en de muiltjes van de vrouw liggen op de grond. De kleding van de personen is niet typisch Hindeloops, eerder een mengelmoes waarbij stevig gebruikt is gemaakt van de verwerking van sitsen; wel typisch voor Hindeloopen. De beschilderde wieg op een hoog onderstel is ook gedekt met een sitsen stof en zelfs in de bedstede hangt sits.

Identificatie
Titel
Hindelooper interieur
Objectnummer
022729
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12532
Over
Trefwoorden
 • genrestuk
  Meestal geschilderde voorstellingen die situaties of gebeurtenissen uit het leven van alledag verbeelden. (AAT)Schilderij dat een tafereel uit het dagelijkse leven tot onderwerp heeft.(Religieus Erfgoedthesaurus)
 • klederdracht
 • Hindeloopen
Werk
Breedte
19.0 cm
Hoogte
22.0 cm
Diepte
2.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Christoffel Bisschop (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 april 2000
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, aquarellist, lithograaf

Christoffel Bisschop (1828-1904)

Leeuwarden, 22 april 1828 – Scheveningen (Den Haag), 5 oktober 1904
Lees meer
RKD

Trefwoorden