Datering
Maker Christoffel Bisschop

Hindelooper interieur

Voorstudie van het schilderij The happy family

Gedetailleerde beschrijving

Voorstudie van het schilderij The happy family, ZZM-22728, alleen ontbreekt de man op deze aquarel. De afbeelding toont een Hindelooper interieur met een vrouw in de bedstee. Rechts van de bedstee een wiegje met daarin een pasgeboren baby. Links op de voorgrond staat een lessenaar met een opengeslagen bijbel met daarin een pauwenveer. Voor de bedstede staat een beschilderd beddetrapje op een mat en de muiltjes van de vrouw liggen op de grond. De kleding van de personen is niet typisch Hindeloops, eerder een mengelmoes waarbij stevig gebruikt is gemaakt van de verwerking van sitsen; wel typisch voor Hindeloopen. De beschilderde wieg op een hoog onderstel is ook gedekt met een sitsen stof en zelfs in de bedstede hangt sits.

Identificatie
Titel
Hindelooper interieur
Objectnummer
022729
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12532
Over
Onderwerpen
 • Genrestuk
  Meestal geschilderde voorstellingen die situaties of gebeurtenissen uit het leven van alledag verbeelden. (AAT)Schilderij dat een tafereel uit het dagelijkse leven tot onderwerp heeft.(Religieus Erfgoedthesaurus)
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Hindeloopen
Werk
Breedte
19.0 cm
Hoogte
22.0 cm
Diepte
2.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Christoffel Bisschop (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Techniek
 • Aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 april 2000
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden