Datering
Vervaardiger Hendrik Lap

Rouwkleding van oud Hindeloopen

Interieur van een huis te Hindeloopen

Uitgebreide beschrijving

Interieur van een huis te Hindeloopen met een staande hele figuur van een vrouw naar rechts die een stevig ingepakte baby in haar armen heeft en van wie rechts een meisje staat naar links. Allen dragen klederdracht. Het interieur van links naar rechts: gedeelte van een wandmeubel, stoel, uitklap tafel, stoel, gedecoreerde schommelwieg waarboven de gewichten van een klok zichtbaar zijn en geheel rechts een gedecoreerd trappetje dat naar de (gesloten) bedstede leidt. De muren zijn geheel betegeld met blauwe tegels. Opschriften/merken: o. over de hele breedte in aquarel en gouache: ROUWKLEEDING. VAN OUD HINDELOOPEN.

Identificatie
Titel
Rouwkleding van oud Hindeloopen
Objectnummer
008699
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5095
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
 • Hindeloopen
 • interieur
  Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
Werk
Breedte
44.5 cm
Hoogte
33.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hendrik Lap
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 21 mei 1969
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder

Hendrik Lap

Hindeloopen (Nijefurd), 17 mei 1824 – 22 februari 1874
Lees meer
RKD