Datering
Maker Hendrik Lap

Rouwkleding van oud Hindeloopen

Interieur van een huis te Hindeloopen

Gedetailleerde beschrijving

Interieur van een huis te Hindeloopen met een staande hele figuur van een vrouw naar rechts die een stevig ingepakte baby in haar armen heeft en van wie rechts een meisje staat naar links. Allen dragen klederdracht. Het interieur van links naar rechts: gedeelte van een wandmeubel, stoel, uitklap tafel, stoel, gedecoreerde schommelwieg waarboven de gewichten van een klok zichtbaar zijn en geheel rechts een gedecoreerd trappetje dat naar de (gesloten) bedstede leidt. De muren zijn geheel betegeld met blauwe tegels. Opschriften/merken: o. over de hele breedte in aquarel en gouache: ROUWKLEEDING. VAN OUD HINDELOOPEN.

Identificatie
Titel
Rouwkleding van oud Hindeloopen
Objectnummer
008699
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5095
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Hindeloopen
 • Interieur
  Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
Werk
Breedte
44.5 cm
Hoogte
33.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Hendrik Lap ()
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Techniek
 • Aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 mei 1969
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden