Datering
Vervaardiger Christiaan Julius Lodewijk Portman

De verloofden op Marken

De verloofden op Marken

Uitgebreide beschrijving

Illustratie. Voorstelling van een interieur van een Marker huis met vijf mensen rond het open vuur. Links een tafel en een op een stoel zittende man. Voor de tafel een vrouw die op haar knieën bij het vuur in het midden van de voorstelling zit. Middenvoor, voor het vuur een jongen met een emmer, op de rug gezien. Rechts van het vuur een op een stoel zittende man en naast hem een staande vrouw. De laatste twee houden elkaars hand vast en de vrouw heeft haar linkerhand op de schouder van de man. Rechts aan de rand van de voorstelling een bedstede. Versozijde: tekst.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de voorstelling: r.o.: C. Doublure: vgl. inv.nr. 003829. Naar het schilderij van Portman dat zich nu in de collectie van het Marker Museum bevindt.

Identificatie
Titel
De verloofden op Marken
Objectnummer
006166
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8545
Over
Trefwoorden
 • interieur
  Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
 • klederdracht
Werk
Breedte
15.3 cm
Hoogte
10.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Christiaan Julius Lodewijk Portman (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • houtgravure
  Prenten gemaakt met een blok kopshout waarin die delen die wit moeten blijven zijn weggestoken met een burijn. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 19 augustus 1957
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden