Datering
Maker Hendrik Lap

Hindelooper dracht

Aquarel, behorend tot serie van 5 aquarellen met een beschrijving in het Hindelooper en het Nederlands en een brief gericht aan de opdrachtgever; dr L.J.F. Janssen te Leiden. De aquarel omvat de figuren Q, R, S en T uit de beschrijving. Van links naar rechts zijn voorgesteld een vrijster met een rode borstlap, een bruid in een zwarte wentke,een bruid in een 'melk-en-bloed' wentke en een getrouwde vrouw in een sitsen wentke. opschriften/merken: rechtsonder in potlood en zwarte dekverf: H. Lap Kader in zwarte dekverf.

Identificatie
Titel
Hindelooper dracht
Objectnummer
021986 /e
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6206
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Hindeloopen
Werk
Breedte
30.3 cm
Hoogte
23.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Hendrik Lap ()
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
 • grafiet
  Nagenoeg geheel uit koolstof samengesteld gesteente, verontreinigd o.a. met ijzeroxyde. Zwart met metaalglans.(Bouwmaterialen : encyclopaedische gids voor theorie en practijk / P.W. Scharroo, 3e herz. en verm. dr.)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 december 1993
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden