Datering
Maker Johannes Cornelius Mertz

Marker vrouw in interieur

Dit portret van een Marker vrouw is bijzonder omdat het dateert van voor 1850. Toen hadden weinig kunstenaars interesse in het maken van portretten van de vissersbevolking van het Zuiderzeegebied. De belangstelling voorde traditionele kostuums van dit gebied kwam wel al op. Waarschijnlijk wilde de kunstenaar eerder een portret maken van de Marker dracht dan van deze Marker vrouw.

Gedetailleerde beschrijving

Een vrouw zit op een rode gestoffeerde stoel met houten gedraaide poten, met de rug naar rechts, ze kijkt de beschouwer aan. Haar linkervoet staat op een stoof, op haar schoot ligt een boek. Met haar rechterarm leunt zij op een beschilderde driepotige tafel (klapstuk?). Op de tafel staat een vaas met daarin een bloem, voor de vaas ligt nog een bloem, links van de vaas staat een naaidoos met daarnaast een klosje garen. De vrouw draagt lakschoenen, een rode rok met wit schort, een gedecoreerd rijglijfje een zwarte blouse en een wit kapje waaruit twee pijpekrullen steken. In de achtergrond is rechts een kussenkast te zien en links een deur.; Het paneel is zeer egaal geschilderd. gemerkt: ro. zwarte verf 'J.C. Mertz 24 mei 1849'; Versozijde: Lijst l.b. rode stift '788', paneel witte verf r.b. 'ZZM 1969-8807'

Identificatie
Titel
Marker vrouw in interieur
Objectnummer
008807
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6942
Over
Onderwerpen
 • Interieur
  Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Voetstoof
  Stoven zijn kachels met platte pijp waarop wordt gekookt. Bekend zijn onder andere de Mechelse stoven. (Van Dale)
Werk
Breedte
20.3 cm
Hoogte
27.5 cm
Diepte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Johannes Cornelius Mertz (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 oktober 1969
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden