Datering
Maker onbekend

Interieur Hotel Spaander - Volendam

Volendamse vrouw in dracht bij een betegelde haard bezig met handwerk.

Identificatie
Titel
Interieur Hotel Spaander - Volendam
Objectnummer
F017852
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-36019
Over
Onderwerpen
  • Interieur
    Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
  • Hotel
    Aanzienlijk (zie) logement. In Italië alXV hier en daar groots opgezet (Padua). De naam hotel komt sinds XIXm in gebruik voor wat vroeger (zie) herenlogement genoemd werd. Er komt met de groei van het toerisme een bijzonder bouwtype op met een ruime hal, eet- en recreatiezalen, terrassen. (Haslinghuis)Gebouw ten behoeve van de overnachting van reizigers. (BRT)
  • Smuiger
    Bepaald type schouw in de Zaanstreek, meestal bekleed met bijbeltegels. Deze tegels werden voornamelijk geschilderd in Amsterdam, veelal naar prentjes van Pieter Schut of Jan Luiken. De smuiger komt wel voor in consistoriekamers. (Religieus Erfgoedthesaurus)Smuigers zijn rookvangers met rookkanaal, lager dan schouwen en vaak betegeld. (Haslinghuis)
  • Wandbord
    Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden