Datering
Maker Reinier Pijnenburg

Oude Marker vrouw

Oude vrouw in Marker dracht, van voren gezien, zittend achter een tafel. Op de tafel staan een pot met twee oren en een mok. Links is achter de tafel een raam weergegeven. Rechts van het raam is een wand waarop vier prenten, schilderijen of voorstellingen opgehangen zijn. De vrouw is gekleed in een rok en schort, een lijfje, mouwen, een bauw, een halsdoek en op het hoofd heeft de vrouw een ronde kap. Haar haar hangt van onder de kap in twee gedraaide strengen tot op haar borst. De vrouw heeft een bril op.

Gedetailleerde beschrijving

Heupstuk van een vrouw in Marker dracht, van voren gezien, zittend achter een tafel die deels is weergegeven in de linker onderhoek van het schilderij. Op de tafel staan een pot met twee oren en een mok. Links is achter de tafel een raam weergegeven. Rechts van het raam is een wand waarop vier prenten, schilderijen of voorstellingen opgehangen zijn. De voorstellingen zijn niet te onderscheiden. Het is ook niet te onderscheiden wat de vrouw op haar schoot heeft. Mogelijk is dit een poes of een boek. De vrouw is gekleed in een rok en schort, een lijfje, mouwen, een bauw, een halsdoek en op het hoofd heeft de vrouw een ronde kap. Haar haar hangt van onder de kap in twee gedraaide strengen tot op haar borst. De vrouw heeft een bril op. Gemerkt: l.b. in bruine verf: R. Pynenburg: Opschriften/merken: m.o. op lijst groene sticker met witte letters: R. PIJNENBURG / OUDE MARKERIN. Versozijde: r.b. op spieraam inv.nr. m.b. op lijst oud reknr. Doek: linnen; plooi, vernislaag: mat, spieraam: uitgespied; vermoedelijk eigentijds; spie l.b. rust op doek, inlijsting: slecht.

Identificatie
Titel
Oude Marker vrouw
Objectnummer
008582
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14901
Over
Onderwerpen
 • Interieur
  Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
50.5 cm
Hoogte
60.6 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Reinier Pijnenburg (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 november 1967
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Vught
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden