Datering
Maker Nicolaas van der Waay

Marker man in dracht van rond 1900

Portretten van jonge vissers zijn bijzonder. Zij waren zelden aan de wal om te poseren. Portretten van Markers zijn nog zeldzamer dan die van Volendammers. Het eiland was moeilijker bereikbaar en kunstenaars klaagden dat de bevolking nauwelijks wilde poseren. Van der Waay gaf les aan de Amsterdamse Rijksacademie en heeft zijn belangstelling voor het Zuiderzeegebied overgebracht op een aantal van zijn leerlingen.

Gedetailleerde beschrijving

Man vanaf de borst afgebeeld, frontaal. Hij draagt een gestreepte boezeroen, daaronder een donker hemd met lange mouwen, bij zijn keel een rode bef met gouden knopen. In zijn mond; heeft hij een kalkpijp met een donker mondstuk in zijn oren draagt hij twee oorringen en op zijn hoofd een donker muts.; Gemerkt: Rechts van de man is met grote letters in beige verf aan gegeven 'N v. W'; Achterkant niet beschreven i.v.m. achterkantbescherming.; vlg. veil.cat MvW getekend met initialen.; Techniek:; De verflaag is nat in nat over een witte grondering aangebracht, met pasteuze gedeeltes in de kleding en de hoogsels. Het doek is glanzend gevernist. LIJST: Hout, ZZM lijst

Identificatie
Titel
Marker man in dracht van rond 1900
Objectnummer
005890
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9235
Over
Onderwerpen
  • Portret
    Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
45.0 cm
Hoogte
55.5 cm
Diepte
6.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Nicolaas van der Waay (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 20 november 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden