Datering
Vervaardiger Valentijn Bing

Een Markens binnenhuis

Dit schilderij is een vroege weergave van een Marker interieur. Bing heeft alle elementen ervan weergegeven. Toch komt dit schilderij niet overeen met de werkelijkheid. Het kostbare porselein stond bijvoorbeeld nooit zo op de grond.

Uitgebreide beschrijving

Het interieur van een Marker rookhuis is weergegeven, met daarin een zestal personen en een groot aantal objecten verspreid op de vloer en aan de wanden. Links op de voorgrond is de kookplaats weergegeven met ondermeer een vuurpot en een haardplaat. Rechts op de voorgrond is een man, zittend naast een kind in kinderstoel voorgesteld, voor een bedstee met pronkkussens. Op de achtergrond zijn vier personen rond een tafel voorgesteld: een man, een meisje en een vrouw met op schoot een kind dat zij aan het verschonen is. Voor de tafel staat een tenen wieg. Aan de wand achter de tafel zijn onder andere schilderijtjes, een bordenrek en een plank met kuipjes of haringvaatjes te zien. Op de open zolder liggen netten en aan een van de balken hangt een pinksterkroon. Opschriften/merken: l.b. op balk in rode verf: VB [ineen] 56. Versozijde. Niet beschreven i.v.m. achterkantbescherming.

Identificatie
Titel
Een Markens binnenhuis
Objectnummer
021964
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2770
Over
Trefwoorden
 • interieur
  Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
 • klederdracht
Werk
Breedte
42.3 cm
Hoogte
34.5 cm
Diepte
4.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Valentijn Bing (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 29 maart 1993
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, tekenleraar, lithograaf

Valentijn Bing

Amsterdam, 22 april 1812 – Nieuwpoort (Molenwaard), 28 januari 1895
Lees meer
RKD

Trefwoorden