Datering
Maker

Noordhollands binnenhuisje

Noordhollands binnenhuisje

Gedetailleerde beschrijving

Voorstelling van een vrouw, hele figuur, staande met een kind op de arm in een interieur. De vrouw is van voren weergegeven met het hoofd 3/4 van links. De vrouw staat rechts; van een potkachel en draagt het kind op haar linker arm. In haar rechter hand heeft de vrouw een houten deksel die zij juist van een pan tilt die op de potkachel staat. Links op de voorgrond staat een stoel met biezen zitting. De wand links wordt ingenomen door de schoorsteenmantel waar de potkachel tegen geplaatst is. Op de schoorsteenmantel staan een tabakspot, een porseleinen kom, een fles en een glas en een koperen olielampje. Tegen de wand hangt boven de schoorsteen een pijp en aan de schoorsteen hangt een paar schaatsen.; In de achterwand is een raam; links ervan hangt een stoeltjesklok en rechts een spiegel. Het onderste deel van de achterwand is net als de ruimte onder de schoorsteenmantel betegeld. Tegen de achterwand staat een in twee kleuren geschilderde klaptafel en een stoel. De tafel is gedekt met een kleed, een bord, een zoutpot en een zoutstrooier. Rechts van de spiegel is een deur voorgesteld, waarboven een vogelkooitje hangt. Op de voorgrond zijn op de vloer rechts naast de stoel een paar schoenen en een rammelaar voorgesteld. Rechts op de voorgrond zijn een hond en een poes weergegeven. De vloer is deels met plavuizen belegd en bestaat verder uit houten planken. Onder de kachel ligt een metalen plaat op de vloer. De vrouw is gekleed in een rok en een schort, een gebloemd jak en op het hoofd een wit mutsje. Zij draagt muilen aan de voeten. Het kind is gekleed in een jurk, waarom een lap gebonden is. Op het hoofd heeft het kind een gebreid mutsje.; Versozijde: l.b. op spieraam in zwart krijt: H. Vorderman / 1872.; m.b. op spieraam inv.nr.; l.b. op spieraam inv.nr.; r.b. op spieraam oud reknr.; r.b. op spieraam inv.nr.; r.b. op lijst oud reknr.; l.m. op spieraam is een briefje geplakt met in handschrift in bruine inkt de tekst: Hendrik Vorderman geb den Haag 29 maart / 1824. ov [erleden] Hoorn 5 mei 1897. Leerling van de / Haagsche Academie. Vanaf 1852 stadsteken / meester te Hoorn en sedert 1868 leraar a/d HBS. / Oprichter en bestuurslid v/h West Friesch museum te / Hoorn. Schilder en tekenaar van genrestukken en / portretten. Werken van hem waren op de tentoonstelling / te Amsterdam 1871, Den Haag 1847. Leeuwarden 1863 / In 't West Friesch Museum te Hoorn zijn portretten/tekeningen en aquarellen van hem. LIJST: Hout, ZZM lijst, open verstek l.o. en r.b. OPMERKING: Verflaag: barsten, lacunes, beschadigde randen door lijst, vernislaag: glanzen, spieraam: vermoedelijk eigentijds, uitgespied.; Herkomst: (Veil.cat niet aangetroffen RMA).

Identificatie
Titel
Noordhollands binnenhuisje
Objectnummer
B000789
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3939
Over
Onderwerpen
  • Interieur
    Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
52.8 cm
Hoogte
64.9 cm
Diepte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 17 juli 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Noord-Holland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden