Datering
Maker Onbekend

Houtgravure: interieur met schaatsenslijper.

Houtgravure. Vervaardigd naar een schilderij van Christoffel Bisschop met voorstelling van een interieur met rechts een zittende vrouw met een schaats aan. In het midden een man die bezig is schaatsen te slijpen. Een andere vrouw draait de slijpsteen. Links kijkt een man door een deuropening. In het interieur zijn voorts twee arrensleden en een prikslede te zien. De gravure is uit een boek geknipt. Op de keerzijde van het papier is dat te zien.
Christoffel Bisschop. Geboren Leeuwarden 22 april 1822, overleden Scheveningen 5 oktober 1904. Leerling van C. Wester (tekenen), van H. Schaaff te Leeuwarden, in 1846 te Amsterdam les van J. Schoenmaker Doyer, daarna te Delft van W.H. Schmidt, in 1848 in Den Haag van H. van Hove Bzn., en tot 1853 leerling van de Adaemie van Beeldende Kunst in Den Haag. Vertrok darna naar Parijs en studeerde daar onder leiding van Le Comte en Ch. Cleyre. Keerde omstreeks 1855 terug naar Den Haag. In 1860 maakte hij een studiereis naar Hindeloopen. Huwde in 1869 de schilderes K. Swift. Heeft portretten en hoofdzakelijk genrestukken geschilderd, waaronder Hindelooper interieurs. Behaalde een aantal prijzen. Gaf les aan onder andere J.C.K. Klinkenberg.

Identificatie
Titel
Houtgravure: interieur met schaatsenslijper.
Objectnummer
FSM-E-438
Objecttype
 • Houtgravures
  Prenten gemaakt met een blok kopshout waarin die delen die wit moeten blijven zijn weggestoken met een burijn. (AAT-Ned)
 • Interieurs
  Voorstellingen, afbeeldingen of foto's van een gebouw, huis, vertrek van binnen, bepaaldelijk met de aankleding (stoffering en meubilering). (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010084
Over
Onderwerpen
 • Streekdrachten
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
 • Hindeloopen
Werk
Breedte
cm
Hoogte
21.0 cm
Lengte
31.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden