Datering
Maker Onbekend

Kompaszonnewijzer.

Engelse kompaszonnewijzer in een gedraaide ebbenhouten behuizing met schroefdeksel. Droogkompas onder een bol glaasje met zonnewijzer gemonteerd in noord-zuid richting. In het deksel bevindt zich een inlegvel met beschrijving van de 12 maanden en de tekst "Fast means that the clock should be faster than the dial - slow - slower".

Identificatie
Titel
Kompaszonnewijzer.
Objectnummer
FSM-2022-041
Objecttype
  • Zonnewijzers
    Zonnewijzers zijn instrumenten met een vlak of schijf waarop de tijd valt af te lezen aan de plaats van de schaduw die een stift erop werpt. In tuinen worden ze als tuinornament op een open plek, soms in een bloemperk, geplaatst. Zonnewijzers kunnen ook aan een gevel bevestigd zijn. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025999
Over
Onderwerpen
  • Navigatie
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Het woord 'navigatie' is afgeleid uit de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context bewegen of sturen betekent. (Wikipedia)
Werk
Hoogte
3.7 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
  • Ivoor
    Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden