Datering
Maker Onbekend

Zonnewijzer.

Zonnewijzer. Ovaal. Bovenzijde van ivoor gevat in een messing ring. Voorzien van een fijne gravering met afbeelding van een driemaster voor een hoge kust. Daarboven een wijzerplaat met Romeinse cijfers voor de tijdsaanduiding. De ivoren staande stijl is afgedekt met een plaatje messing. Onderzijde hout op messing pootjes. In de onderzijde een klein ivoren plaatje met de letters A.M.H.

Identificatie
Titel
Zonnewijzer.
Objectnummer
FSM-2022-040
Objecttype
 • Zonnewijzers
  Zonnewijzers zijn instrumenten met een vlak of schijf waarop de tijd valt af te lezen aan de plaats van de schaduw die een stift erop werpt. In tuinen worden ze als tuinornament op een open plek, soms in een bloemperk, geplaatst. Zonnewijzers kunnen ook aan een gevel bevestigd zijn. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025998
Over
Onderwerpen
 • Navigatie
  Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Het woord 'navigatie' is afgeleid uit de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context bewegen of sturen betekent. (Wikipedia)
Werk
Breedte
7.4 cm
Hoogte
6.3 cm
Lengte
12.7 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • Ivoor
  Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden