Datering
Maker J.M. Kleman en Zoon

Sextant

Net als zijn voorganger de octant kon je met de sextant de positie van het schip in de oost-westrichting op het aardoppervlak berekenen. Dat doe je door de verticale hoek op te meten tussen de horizon en de zon of Poolster. Met de verticale hoek, de datum en het tijdstip van de dag kan de meridiaan berekend worden waardoor je de positie van het schip kan bepalen. De grootste verbetering van de sextant ten opzichte van de octant is dat de sextant hoeken tot 120 graden kan meten. Daarnaast is de sextant nauwkeuriger in de schaal-verdeling, daardoor werd het mogelijk om lichtere en nauwkeurigere instrumenten te produceren.

Gedetailleerde beschrijving

Sextant in ronde messing doos. Geheel in messing uitgevoerd. De deksel kan op onderkant en over instrument worden geschroefd. De kijker is uitschuifbaar en afneembaar. De; graadverdeling (0-140 graden) en nonius (0-40 graden) wordt met in hoogte verstelbare loep afgelezen. Er zijn nummers ingeslagen: 1 (voor stellen alidade), 2 en 8 (voor rood glas voor oculair), 3 (sleuteltje voor stellen kimspiegel), 4, 5 en 6 (voor stellen kimspiegel), 7 ( voor stellen reflectiespiegel). Merk boven cirkelvormige graadverdeling: 'J.M. KLEMAN & ZOON KON. INSTR:-MAKERS AMST.'

Identificatie
Titel
Sextant
Objectnummer
009255
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • navigatie-instrument
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Alle daarvoor benodige instrumenten vallen onder de noemer navigatie-instrumenten. Voorbeelden daarvan zijn een kompas, de jacobsstaf, de passer, een verrekijker, de sextant, een land- of zeekaart en een parallellineaal.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14168
Over
Onderwerpen
  • Navigatie
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Het woord 'navigatie' is afgeleid uit de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context bewegen of sturen betekent. (Wikipedia)
Werk
Lengte
18.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. J.M. Kleman en Zoon (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 mei 1974
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden