Datering
Vervaardiger Mathias Seutter

Tabula anemographica seu iyxis nautica, vulgo compass charte

Anemologische kaarten werden gebruikt als referentie in combinatie met de zeemansgidsen. Een zeevaarder gebruikt deze anemologische kaart om de vaarrichting te bepalen. Iedere windrichting wordt voorgesteld door een blazende figuur. De figuren hebben de kenmerken van de mensen uit het gebied waar de wind mee geassocieerd werd.

Uitgebreide beschrijving

Voorstelling van een windroos met de diverse richtingen aangegeven in verschillende talen, het Nederlands langs de buitenrand. Langs de buitenrand is tevens een graadaanduiding aangebracht en buiten de cirkelvorm zijn wolken en menselijke kopjes die blazen; perosnificaties van de windrichtingen, weergegeven. In de vier hoeken zijn personificaties van de seizoenen aangebracht tegen de achtergrond van een landschap: linksonder de lente, rechtsonder de zomer, rechtsboven de herfst en linksboven de winter. De titel is in een tekstband middenboven aangebracht, met een onderschrift. Titel: m.b. in een tekstband in de voorstelling, met er onder het onderschrift: 'qua Ventorum Noia septem linguis græcafcil. latina, italica, hispanica, gallica, hollandica et germanica repræsentantur succin te elaborata. Imp.: in de tekstband in de voorsteling over de hele breedte: Gu. Gr. et Pr.S.R.I. part. Rheni, Sver et Jur. A MATTEO SEUTTERO, SAC. CÆS. ET REG. CATHOL. MEJEST. GEOGRAPHO AUGUSTANO. Vicariatg. in Franconici. Toestand: randen afgesneden; afgescheurde hoeken links geconserveerd.; Door Jorien aangegeven als buitenlands?

Identificatie
Titel
Tabula anemographica seu iyxis nautica, vulgo compass charte
Objectnummer
002178
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • kaart (cartografie)
  Gegeneraliseerde afbeelding op schaal van (een deel van) het aardoppervlak of van een ander hemellichaam.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8282
Over
Trefwoorden
 • navigatie
  Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Het woord 'navigatie' is afgeleid uit de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context bewegen of sturen betekent. (Wikipedia)
 • kompas
  Instrumenten voor het meten en aangeven van een horizontale verwijzingsrichting in relatie tot het magnetische noorden. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
57.9 cm
Hoogte
50.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Mathias Seutter (vervaardiger)
 2. Tobias Conrad Lotter (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 juli 1950
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden