Datering

Penkompas

Het penkompas werd gebruikt om tijdens de wacht elke kompaskoers vast te leggen. Daarom is de cirkel verdeeld in 32 streken. Dit kon zes keer worden gedaan. Meestal zijn er acht mogelijkheden. (acht glazen m.a.w. elk half uur). In het vierkante gedeelte werden de afgelegde zeemijlen (1 tot 10 en 1/4, 1/2, 3/4) aangegeven. Ook dit kon zes keer worden afgelezen van een log en aangegeven worden op dit pinkompas. Na de wacht werden de gegevens in het journaal bijgeschreven.

Penkompas of wachtlei. Houten plank rond van onder, een gedeelte rechthoekig en ophangpunt met gaatje. In onderste gedeelte 6 concentrische cirkels met 32 gaatjes en 1 gat in het midden. Erboven 6 rijen van elk 13 gaatjes. Aan ophangpunt hangt zakje van katoen (maschinaal genaaid) waarin de houten pennetjes bewaard konden worden. De pennetjes ontbreken.

Identificatie
Titel
Penkompas
Objectnummer
004890
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • kompas
    Instrumenten voor het meten en aangeven van een horizontale verwijzingsrichting in relatie tot het magnetische noorden. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3395
Over
Onderwerpen
  • Navigatie
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Het woord 'navigatie' is afgeleid uit de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context bewegen of sturen betekent. (Wikipedia)
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
37.0 cm
Diepte
1.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Terschelling
  • Terschelling
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden