Datering
Maker Dirk Jans Krol

Koperen evenaar, afstudeerwerkstuk van Dirk Jans Krol te Sneek.

Evenaar. Messing.
De evenaar is het afstudeerwerkstuk van Dirk Jans(zoon) Krol aan de Koninklijke Akademie van Delft (voorganger van de huidige Universiteit te Delft). Hij volgde daar van 1843 tot zijn afstuderen in 1845 de 'Studie voor den IJk'. De evenaar bleef na de dood van Dirk Jans in de familie van waaruit het in 2012 werd geschonken aan het Fries Scheepvaart Museum.
Dirk Janszoon Krol werd geboren te Sneek op 28 januari 1823. Hij was zoon van Jan Gerrits Krol (1785 - 1836) en Dieuwke Klazes de Vries (1781-1839). Vanaf 1 januari 1853 was Dirk Krol ambtenaar. Aanvankelijk te Amersfoort en vanaf 1857 was hij werkzaam als arrondissementsijker van maten en gezichten. Dirk bleef het ambt vervullen tot 1870. In dat jaar werden de arrondissements-ijkkantoren opgeheven.
literatuur: - M.A. Holtman, Meten en wegen in Friesland (Uithuizen, 1994), pp. 133-142.

Identificatie
Titel
Koperen evenaar, afstudeerwerkstuk van Dirk Jans Krol te Sneek.
Objectnummer
FSM-2012-426
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022455
Over
Onderwerpen
  • IJkwezen
    IJkwezen is de rijksinstelling, belast met het toezicht op ijkingen. (Van Dale 1991)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Dirk Jans Krol
Datering
Materiaal
  • Messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden